posztok

kommentek
google keresőoptimalizálás
Zoli kísérleti erőlködéseinek laboratóriuma a keresőoptimalizálás és webfejlesztés fáradalmait boncolgatva

Mi ez? 1. fejezet
Némi imeretterjesztésbe fogok az elkövetkezendő percekben. Sejtésem szerint sokan hallottátok már a cloaking szót és van is fogalmatok is arról, hogy mit jelent.

Mi ez? 2. fejezet
Matt Cutts házi videójában hogy programozási megoldásként definiálja, amelynek eredményeképpen a googlebot más tartalommal szembesül, mint a humán böngésző. A roadmoviban foglalkozott a IP cím alapú tartalomszolgáltatás dilemájjával is. Ez nem számít manipulációnak, hiszen a googlebot ugyanazt fogja kapni, mint, amit IP címe alapján megérdemel.

Manipulálunk?
Szuper, hogy ilyen hamar eljutottam a manipuláció szóhoz, mert ez kulcsfontosságú a vétlenség megállapításra. Etikailag akkor cloaking a cloaking, ha azzal a találati lista manipulálása a cél. Ez szigorúan saját véleményem és ez indukálta jelen poszt megírását, hiszen a Google mérnökei nem feltétlenül vannak ezen a véleményen, és sok esetben a jószándékú honlaptulajdonosok is áldozatul eshetnek elég komoly büntetéssel súlytva oldalukat.

Techikailag mi a cloaking?
Két foráját ismerem, de a vétlen cloacking alapja általában a javascript átirányítás, például

<script type=”text/javascript”>
window.location = “http://seo.i-connector.com/itt-van-az-amit-a-látogatónak-szánok/”
</script>

Egy szerveren lévő könyvtárban az index.htlm az indítási szekvenciában beelőzi php rokonát, így az abban elhelyezett javascript kód a böngészőt új URL-re dobja, a szkript műkődését nem befolyásolja, a googlebotot meg állva hagyja.

Gyanús
Általában a saját honlapját a tulajdonos gyakran látogatja, és ismeri annak működését. Ha a böngésző címsávjába a domaint begépelve új, de az adott domainhez tartozó URL jelenik meg, akkor gyanakodjunk. Meggyőződéshez legkiválóbb az öreg barátunk, az internet explorer. Válaszd ki az eszközök menüpont internetbeállítások opcióját. A megjelenő ablak biztonság fülén pedig az egyéni szint.. a kívánatos gomb. A megjelenő lista első bajuszában látható az “AktívX vezérlők és beépülő modulok futtatása” szöveg. Itt a tiltás rádiógombot aktiválva, majd az új beállítást jóváhagyva teszteljük ismét az oldalunkat, immáron javascriptek nélkül.

Mélységi tartalom kell nekünk
Előfordul olyan eset is, amikor mélységi tartalomba szeretnénk rögtön irányítani a látogatónkat, azonban ezt javascript nélkül is meg lehet tenni, amennyiben a .htaccess futtatása engedélyezve van a szerveren.
Index.html-be kerül a mélységi tartalmat azonosító kód, például

<?php
include(“index.php?id=414”);
?>

majd a .htaccess fájlba

AddType application/x-httpd-php .php .htm .html

ezáltal biztosítva, hogy a html dokumentum tartalma php szkriptként futhasson le.

Szembetűnő változás lesz a javascriptes átirányításhoz képest, hogy jelen esetben az átirányított oldal URL-jét begépelve, majd azt jóváhagyva a címsor nem fog változni, de a megjelenő tartalom az átirányítás célpontja lesz, és a Googlenek sem lesz oka leveleket küldözgetni nekünk.

További kellemes napot!

Ha tetszett, amit itt olvastál egy link elhelyezésével segíthetsz a népszerűsítésében.
Egyszerűen másold ki az alábbi kódot, majd illeszd be weblapod forráskódjába.
Így fog kinézni: Vétlen cloaking