posztok

kommentek
google keresőoptimalizálás
Zoli kísérleti erőlködéseinek laboratóriuma a keresőoptimalizálás és webfejlesztés fáradalmait boncolgatva

Önéletrajzának legfőbb állomása a 2000.-ik év januárjához kötődik, amikor magábaszippantotta a kereső és elindíthatta hadjáratát. Jelenleg ő a webspam ellen küzdő csapat irányítója.

Matt barátunk a napokban rendkívüli bejelentésével borzolta a webmesterek idegeit. A spam report nevezetű alkalmazásba várja a “paidlinks” címkével ellátott bejelentéseket. Matt megunta, hogy a webmesterek szöveges linkek adás vételével befolyásolják a találati listát.

Nem kívánja konkrétan szankcionálni a linkeket értékesítő oldalakat, egyenlőre csak az adatgyűjtés folyik. Hiszi a piszi. Szerintem nincsen olyan hírszerző szervezet, ami több információ birtokában lenne, mint a Google.

Matt azt mondja, hogy nincsen problémája az olyan linkekkel, amely forgalom infúzióként szolgálnak, de elvárja a nofollow tag odabiggyesztését, vagy helyette tessék javascriptet használni.

A napokban vitatkoztam pár angliai úriemberrel, hogy óriási üzleti potenciál van a linkekkel való kereskedésben és nem értettem, az egész AdWords miért nem halad a korral? Miért használ buta javascript kódot? Felvetett kérdésemre Matt válaszát megismerhettük.

Tegnap igen vicces volt az iwebtool-on AdWords hirdetésként látni a világ talán legnagyobb link spammerének, a Text Link Ads-nak a bannerét.

Szívem szerint tettem volna Matt nevére linket, de nem fizetett érte!! 😉

Ha tetszett, amit itt olvastál egy link elhelyezésével segíthetsz a népszerűsítésében.
Egyszerűen másold ki az alábbi kódot, majd illeszd be weblapod forráskódjába.
Így fog kinézni: Ki az a Matt Cutts?

This thing has 9 Comments

 1. G-easy
  Posted 2007 April 17 at 1:02 pm | Permalink

  pff. igen.. erről már beszéltünk.. de akkor is vicc.. ez már mélyen belemegy a szerkesztőknek a munkájába.. mert az egész mozgatórugóját teszik ezzel tönkre.. itt nem az apróhirdetésen feladott “vegyél 7-es linket”-re gondolok, hanem mi az , hogy tegyek nofollowot.. teszek ahova akarok..és ahova nem akarok oda meg nem.. Pont most vagyok kapcsolatban egy személlyel, akinek full nonprofit oldala van, de még is el kell adnia a banner helyeket, hogy legalább a saját oldalának a fenntartását tudja belőle fizetni.. Azon felül pedig, ha valahol vennék bannerhelyet.. hát nem a látogatottsága és az adott idő alatt történő be-klikkek miatt venném, mert ha egy erős oldal, többet érhet, ha a link segítségével felhoz a keresőben, mint ami tőle jön forgalom. Szal asszem a google-nek a sikere a pagerank és az ezen alapuló találatoknak köszönhető.. nagyon úgy érzem, hogy ezzel felrúgják ezt az egészet. Csak az a baj, hogy az Live is kezd nagyon jó lenni.. nehogy az emberek (webmesterek) egyszer azt mondják, hogy ezt neked google..

 2. Posted 2007 April 19 at 11:03 am | Permalink

  Ha spammer -google által körözött személy- leszek mert linket adok és veszek, a felbújtom a nagy testvér marad.

 3. G-easy
  Posted 2007 April 21 at 7:53 am | Permalink

  mhm a poén, hogy az a keresőoptimalizálás is “link eladásnak” számit, ahol (és azt hiszem nagyrészt erről szól) a megbizott illető az adott oldalt (a html korrigálása és flash mentesítés 🙂 mellett) a saját (és befolyása alatt álló), már létező és erős oldalaira kihelyezi az kulcsszavas linket. Ugye mind tudjuk, hogy 10x többet számit a link, mint, hogy van e éppen két hiba a lapon. (+ tartalom, de nem hiszem hogy célszerű lenne vásárló riasztó blabla-val teleirkálni csak a tartalom növelés miatt, szal azzal nehéz korrigálni)

 4. Posted 2007 April 21 at 8:09 am | Permalink

  Az egyértelmű, hogy a google AdSense, AdWords vonalon érdekelt. Ha ennyire zavarja őket a seo, a megoldás egyszerű. Ne legyenek szerves találatok.

 5. Kati
  Posted 2007 April 21 at 6:03 pm | Permalink

  Azzal elveszítenék a hitelüket…

 6. Posted 2007 April 21 at 6:35 pm | Permalink

  Na Katalin nagyon örülök, hogy tiszteletedet tetted itt nálam ismét. Üdvözöllek a netfüggők népes táborában.

  Szerintem Matt barátunk eléggé márkaromboló hatású, mondhatni jó úton vannak a hitel elvesztése felé.

  Egyre többen rühellik a Google keresőt webmester körökben, mert a szabályrendszer, amit felállít, hát nem túl baráti.

  Kőkeményen pénz alapon gondolkodik a weboldalakról és a saját honlapjukról is. Ha forgalmat szeretnél, vedd meg, és hát mi nem szeretnénk fizetni a forgalomért;)

 7. Posted 2007 May 8 at 1:01 pm | Permalink

  Hát, ugye ezzel a hadjáratával gyakorlatilag minden SEO-t a blackhat kategóriába terelt Matt barátunk. 🙂

  Bár van egy jó meghatározás a blackhat és a whitehat kategóriára: a whitehat az csak annyit csinál, hogy megkönnyíti a Googlenek az oldal feldolgozását, a blackhat pedig konkurense az AdWordsnek. 😀

 8. Posted 2007 May 8 at 1:12 pm | Permalink

  Ezzel az állítással fekete kalapot tettek a fejemre. Nem gáz, régen is csináltam, most se halok bele 😉

 9. Posted 2007 May 8 at 1:25 pm | Permalink

  Állítólag a fekete kalap divatos cucc 😀