posztok

kommentek
google keresőoptimalizálás
Zoli kísérleti erőlködéseinek laboratóriuma a keresőoptimalizálás és webfejlesztés fáradalmait boncolgatva

A keresőoptimalizálásnak -ahogy azt már egy korábbi Link Popularity vs. Backlinks című posztomban leírtam- két fő pillére van: a honlap szerkezete, a kódolás és a linkek. Ebben a posztban a linkeket szeretném egy kicsit jobban körlüjárni.

A Google algoritmusa a honlapokat azok relevanciájuk és fontosságuk alapján rendezi sorba egy adott kereséskor. De mit is jelentenek ezek?

Leginkább azt, hogy kritikus fontosságal bír, hogy mi mit mondunk a honlapunkról, illetve mások mit mondanak róla.

Ennek a honlapok közötti kommunikációnak a legfontosabb alkotóeleme a link, amit a Google szemében voksot jelent. Ha az én honlapomról egy link mutat egy másikra, az azt jelenti, hogy értékesnek találtam a tartalmat, másoknak is ajánlom, azaz voksoltam rá. Nincs ez másképp az oldalunkra mutató linkek esetén. Az, hogy mi mit mondunk a honlapunkról az egyrészt tükröződik a tartalomban, a belső linkstruktúránkban és az általunk linkelt lapokban, hiszen rájuk voksoltunk. Ilyenmódon megválasztva “szomszédainkat” a cyber térben javíthatjuk, vagy ronthatjuk is honlapunk relevanciáját egy adott kulcsszóra.

Mi történik, ha a mi lapunkat meglinkeli valaki?

Két dolog is történi egyszerre -ha a link html kódja nem tartalmazza a rel=”nofollow” attribútumot-. Egyrészről növekszik a honlapunk relevanciája a linkelő oldal tartalmára, de leginkább a link szövegére, másrésztről fontosabb lett az oldalunk, hiszen valaki voksolt arra.

Hogyan méri a Google a fontosságot?

A PageRank segítségével, ami a linkek hálóján kersztül áramlik honlapról honlapra. Minél fontosabb egy honlap, annál több PageRankot adhat tovább a linkek által.

Végszónak szeretnék egy angol mondást megosztani a kedves Olvasómmal:

Links are SEO and SEO are Links

Remélem mindenki egyetért, ez nem balgaság.

Ha tetszett, amit itt olvastál egy link elhelyezésével segíthetsz a népszerűsítésében.
Egyszerűen másold ki az alábbi kódot, majd illeszd be weblapod forráskódjába.
Így fog kinézni: Linkek & SEO

This thing has 6 Comments

 1. Posted 2008 February 4 at 3:07 pm | Permalink

  A nofollow-ot csak a goggl nézi, ha jól tudom.

  Amúgy korrekt összefoglaló!

 2. Bagi Zoltán
  Posted 2008 February 4 at 4:02 pm | Permalink

  A hivatalos álláspont szerint a Yahoo! algojában is megállítja az attribútum továbbadását a linkcondom 🙂

 3. none
  Posted 2008 March 27 at 8:24 pm | Permalink

  Én valahol azt olvastam, hogy ha nofollow-al van ellátva a link akkor a yahoo-nál figyelembe veszi a backlinket, de anchor text-et nem.

 4. Bagi Zoltán
  Posted 2008 March 28 at 6:55 am | Permalink

  None, 2007.04.29-ei álláspont szerint a Yahoo semmilyen módon nem veszi figyelemebe a linkeket, azt leszámítva, hogy beindexeli a llinkelt oldalt. http://www.searchenginejournal.com/how-google-yahoo-askcom-treat-the-no-follow-link-attribute/4801/
  Egyébként a link elsődleges haszna a látogató, szóval ha ideológia kell használd ezt, bár tudom meglehetősen gyenge 🙂

 5. Attila
  Posted 2008 May 9 at 8:43 pm | Permalink

  Nekem a kedvenc PR koncetráló módszerem a spéci belsõ linkstruktúra, amin annak idején hónapokig agyaltam. Végül sikerült elõjönni egy olyan szerkezettel ami a duplikált tartalmat is jól tolerálja és kilinkelhetek authority szájtokra anélkül, hogy PR-t véreznék.

  Authority szájtokra jó rámutatni mert ez a hub-authority model értelmében fokozza a szájt hubságát, ami ellensúlyozza a PR veszteséget. És ezzel a hozzászólással pontosan erre szerettem volna kilyukadni. Nagy híve vagyok a zöld folyadéknak – ha megfelelõ helyen koncentrált – de a Google pozícionáló algoritmusok a PR-nél sokkal több faktort mérlegelnek a végleges helyezés megalkotásakor.

 6. Bagi Zoltán
  Posted 2008 May 10 at 8:40 am | Permalink

  Nézd, én soha nem voltam a kilinkelés ellen. Sőt, témába vágó nem authoritykre is szívesen linkelek.